Drie suggesties om jouw koers voor 2020 te verhelderen
Dit schilderij van Christine Peursum zag ik ooit hangen bij een collega en raakte me. Zo af en toe komt dit beeld weer naar me toe. Het straalt voor mij tevredenheid, rust, acceptatie, vertrouwen en ontspannen beslistheid uit. In de beweging van deze vrouw zijn hart en handelen met elkaar verbonden. Zij zit op koers en daar neem ik graag een voorbeeld aan. Haar bootje is eenvoudig.
Haar roeiboot herinnert me aan mijn opa en de Bergse plas in Rotterdam. Als kind zat ik soms naast mijn opa op het bankje in zijn zelfgebouwde witgeverfde roeiboot. Gewoon stil naast elkaar. Het was goed, veilig en alles klopte. Ik kan deze ervaring nog voelen en het modderige water ruiken. Nu zou ik zeggen dat ik me verbonden voelde, met mijn opa, met mezelf, met alles om ons heen.
Zoals je ziet, zijn de golven op het schilderij zijn best fors. Nou, dat waren de golven in mijn leven de afgelopen jaren ook. Het heeft geen zin tegen de elementen in te knokken. Dat kost bergen energie. Het is een mission impossible. De kunst is om met de golven mee te bewegen en me niet te laten overspoelen. En ook om te genieten van de wind door mijn haren, de vrijheid en ruimte om me heen en het zilt van de spetters te proeven.Om vanuit een innerlijk weten de steven van mijn bootje te richten. Niet om precies doelgericht bij een vooraf bepaald punt uit te moeten komen. Het gaat meer om doelbewust. Het begrip doelbewust is zoveel ruimer, het is meer een bewegingsrichting. De golfstroom en de wind bepalen mee waar we uit zullen komen. Wat ons in beweging zet is onze intentie, een mentale factor of kwaliteit. Het voornemen is de oorzaak, de beweging is het gevolg.
Stilstaan, terugblikken en vooruitkijken.
Het einde van het jaar en het begin van het nieuwe jaar vind ik een passende tijd om opnieuw na te gaan of mijn koers nog klopt.
Drie Suggesties om jouw koers in 2020 te verhelderen en concretiseren
Als je deze dagen zin en tijd hebt om in jouw koers helder en opnieuw te bepalen, geef ik je hierbij een aantal suggesties.
A. Wil je een paar uur besteden aan jouw jaarkoers of jaarkompas 2020?
Het Year Compass vind ik echt een aanrader. Download dit gratis hulpmiddel. Het is in veel talen beschikbaar.
Je kunt het in je eentje of samen doen.
B. Een snellere manier om jouw koers te bepalen.
Stel je jouw leven voor als huis en teken jouw huis van het afgelopen jaar.
Ga je hele huis na. Teken alle kamers: in zwart-wit of kleur, de relatiekamer, de werkkamer, de voedende keuken en de gezonde sportruimte, de stilte of zingevingsplek, de tuin, de rommelzolder waar misschien jouw vergeten gitaar of verstofte verfdoos met smart op je ligt te wachten.
Je kan bekijken of alle kamers gebruikt worden en voldoende op elkaar zijn afgestemd. Of is één bepaalde kamer minuscuul en een andere obees en veel te veel uitgedijd? Jouw huis kan je voor 2020 aanpassen, anders indelen, je kan een kamer aanbouwen of een deel slopen. Welk deel heeft onderhoud en opfrissing nodig?
De meeste kamers zijn duidelijk qua betekenis. De ruimte van zingeving vraagt misschien om een toelichting.
Ter verduidelijking gebruik ik een interview met René Gude.
“René, wat is dat eigenlijk zin?” Hij antwoordde: “Zin is de gemoedstoestand waarin je bent als je zinnen geprikkeld zijn, je zintuigen het schone waarnemen, je volzinnen betekenis hebben en je louter zinvolle doelen voor ogen hebt.”
Te moeilijk, veel te moeilijk. Gude herhaalde de definitie. ’t Bleef lastig. Vervolgens begon hij het begrip ‘zin’ te ontrafelen.
Gude onderscheidt vier soorten ‘zin’.
De eerste noemt hij het zinnelijke, het lekkere, het lijfelijke aspect, het lustvolle.
De tweede het zintuiglijke, het esthetische.
De derde het zinrijke. Gude: ‘We ervaren zin, doordat we volzinnen maken, in staat zijn te verwoorden wat we beleven, ervaren, maken, doen. Dit is de meest letterlijke vorm van zingeving door betekenisgeving.’
En als vierde het zinvolle, dat je bijvoorbeeld achter de doelstelling staat van de organisatie waar je werkt.
‘Ik maak zin door te werken,” zei René Gude, voormalig Denker des Vaderlands. Als bewijs daarvoor voerde Gude aan dat hij vaak ’s ochtends geen zin had om te werken, zich er met grote tegenzin toch toe aanzette, maar ’s avonds toch tevreden was over zichzelf.
“Juist omdat de zin en bestemming van de mensheid op dit flutplaneetje volkomen onhelder zijn, kunnen we die bestemming zelf bepalen. We kunnen de activiteit ‘zingeving’ een nieuw leven bezorgen.”
C. Heb jij Zin in een Koerssessie op maat?
Natuurlijk ben jij of is jouw team welkom voor één of meerdere sessies om de koers onder de loep te leggen. Om met elkaar te kijken naar intenties, waarden, dromen, verhouding werk en privé, vitaliteit, zin. En om deze bestemming concreet en uitvoerbaar te maken.